Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland, 1987, Från: VÄRMLANDS-BYGDEN, Fredagen den 11 februari 1983.

Att inte titta in till
Petter i Boa är som att:

Åka till Vatikanen och missa påven!


Bildtext:
Det är fiskekväll vid Klarälven. Peter förklarar för de församlade turisterna och ortsborna hur man tillagar den nordvärmländska läckerheten nävgröt och fläsk.


Bland alla lanthandlare i detta land torde det vara få, som blivit så omskrivna och omtalade som handlaren i Höljes, Petter i Boa, eller Peter Larsson, som han egentligen heter.

Det har skrivits åtskilliga spaltmeter om denne glade handlare, och han har också presenterats i radion. Hans namn är så intimt förknippat med namnet Höljes, att man har svårt att tänka på den ena, utan att tanken går till det andra.

Att åka till Höljes utan att titta in till Peter är som att åka till Vatikanen och missa påven, eller att komma till Buckingham Palace och inte få se vaktavlösningen.


Bildtext:
Höljes handel och bensinstation håller öppet varje dag året runt. Affären, som drivs av Peter Larsson och hans mor Lilly, har expanderat väldigt under de senaste tio åren, trots en kraftig minskning av befolkningen i Norra Finnskoga.


Eftersom namnet Petter i Boa är så inarbetat och har nämnts så länge, tror ni måhända, att mannen bakom namnet är en äldre, grånad lanthandlare, kanske parkerad bakom ett stort skrivbord. Ni går in i affären for att söka upp en sådan, ni kanske skymtar en ung man (i 35-årsåldern), som kommer kånkande på kartonger mellan hyllorna, och ni funderar på att fråga honom efter denna herre. Då behöver ni inte leta längre, för det är troligen Petter i Boa ni har sett. För äldre är han inte, och inte brukar han sitta bakom något skrivbord heller (utom på kvällar och nätter). Ser ni honom i nästa minut bakom köttdisken, strax efteråt bärande varor från lagret och en stund senare i ett ärende ute på gården, då kan ni vara säkra på, vem ni har mött.


Jobbar 15-16 timmar per dygn.

För hugger i med allt gör denne handlare, och hugger i ofta gör han. Många undrar om han någonsin sover. Det har varit svårt att få bekräftat, men det lär hända någon gång, även om arbetsdagarna blir omänskligt långa. För det mesta jobbar han 15-16 timmar varje dag, och ibland hinner halva natten gå, innan han kommer hem från arbetet.

När jag skriver "varje dag", är det också bokstavligt menat, dvs 365 dagar per år. Han bekänner dock, att det var snudd på att han hade fått helledigt sistlidna julafton.

Någon enda gång, när morgonsolen lyser över ett sommarfagert Höljes, händer det att han tar sina fiskedon, lämnar butik och kunder till Lilly och Gunilla och bara i sticker. Då har Petter i Boa i semester, men bara några timmar.


Turismen

Som om arbetet i butiken inte räckte har Peter också engagerat sig i turismen i Norra Finnskoga. På vintern hyr han ut skidor, och på sommaren ställer han till med grisfest vid affären, han är en drivande kraft bakom Höljesjoggen, och han håller tempot uppe på fiskekvällarna vid Klarälven. Där ordnar han med nävgröt och fläsk och auktionerar ut fisk. Det ryktas, att han även har ryckt in som allsångsledare, men den uppgiften törs jag inte gå i god för.

Den, som har åkt Klarälvdalen norrut vid tiden runt påsk, har säkert observerat ett par påskkäringar, som svävar ovanför infarten till Höljes. Vem som har ordnat så de har kommit upp, kan man ju alltid gissa. Där det händer något i och runt Höljes är det troligt, att Peter Larsson har minst ett finger med i spelet.

När föreningarna i Höljes anordnar festligheter, är det vanligt att Peter hjälper till. Det kan röra sig om att ordna kiosk, att sälja fläsk eller nästan vad som helst.

Själv påpekar han, att det ofta blir en enda, som får äran för allt som görs, men att man inte får glömma, att det oftast rör sig om team-work.

- Vad vore fiskekvällarna utan allt folk, som ställer upp?

Vi har t.ex. musikanter, som åker långa vägar för att vara med, och så spelar de gratis. Och likadant med affären. Även om jag är den, som oftast blir omnämnd, skulle det ju inte fungera utan god hjälp.

Det tror man på utan vidare men måste ändå fråga: - Hur orkar karlen?

Svaret blir kort:

- Det är roligt.


Service

Den som har besökt Höljes handel inser, att Peters målsättning är att kunna tillhandahålla allt, vad bygdens folk behöver. Ingen ska behöva lämna Höljes och åka till någon avlägset liggande stad bara för att handla.

Affären är något av det största man kan tänka sig i lanthandelsväg med över 1000 kvadratmeter. Hyllorna i butiken är oerhört många och dessutom oerhört fullmatade med allehanda varor. Trots att affären byggts ut i ett par omgångar under senare år, tycks det finnas långt fler varor, än utrymmena medger.

Men om en viss oreda kan uppstå, så är den bara skenbar - Peter vet vilka varor han har och var de finns. Jag testade honom en gång med att fråga efter en viss typ av snöskovel, som jag inte kunde upptäcka bland de andra snöskovlarna. Utan att tveka gav han besked. Det fanns en enda kvar på vinden i en lagerlokal, påstod han, och visst gjorde det det.

Skulle en vara inte finnas på lager (även om det är svårt att tro), så skaffas den hem. Om det inte skulle gå att ordna, händer det att Peter helt enkelt går in i affärer i Karlstad och handlar åt folk, när han ändå ska ner och hämta varor. Service var ordet!


Starka drycker

I Peters heltäckande service för Höljesborna ingår - förutom tips- och godsinlämning - också tillhandahållande av starka drycker. Nåja, det är inte så allvarligt som det låter, han är nämligen Systembolagets ombud på orten. Skulle det bli för mycket av dessa drycker, så att huvudvärkspiller behövs dagen efter, då går man förstås till Peter. Genom att vara även Apoteksbolagets ombud får han fungera som något av byns egen medicinman.

Givetvis är affären också en träffpunkt, där folk samlas för att prata en stund. Det är en viktig funktion, som lanthandeln har där menar Peter.

Att Petter i Boa är en serviceinriktad och hjälpsam natur, är omvittnat av många. För något år sedan hyllades han i en insändare för att ha räddat semestern för en familj, som råkade ut för en trafikolycka i Höljes på väg till fjällen. De fick bilen förstörd och räknade med att få inställa resan.

Då ryckte Peter in. Han lånade helt enkelt ut sin egen bil under veckan, och såg på så sätt till, att familjen fick sin semester. Någon betalning ville han heller inte ha.

Det är Peter i Boa, det.

Torleif Styffe


Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland, 1987, Från: VÄRMLANDS-BYGDEN, Fredagen den 11 februari 1983.
Att inte titta in till Petter i Boa