Källa: Edgren, Wilhelm: Ditt och datt. Sid 29


 

Ditt och datt

- - -

K.A. Gottlund

Jag kan ej förbigå, att här omnämna ett egendomligt hundröveri, vars lilla historia här torde ha sin rätta plats:


K.A. Gottlund, från "Auras land", studerade vid Upsala universitet, bekant för sina resor i och över alla Wermlands Finnskogar och sitt verksamma nit för Finnarnas upplysning. C.A. Löwenhielm erhöll på senhösten 1828 från sin studentkamrat Gottlund bref med laglig stämning och anmodan att uppresa till Stockholm för att vitna om de stora och i sanning ovanliga egenskaper, hvarmed Gottlunds pudelhund "Sauko" var begåfvad. En finsk sjökapten hade nämligen envisats att få köpa denne väl upplärde hund, men fått bestämdt afslag, vadan kaptenen rent af stal hunden i fråga och begaf sig till sjöss. Egaren, anande förhållandet, eftersatte röfvaren och lyckades upphinna honom. Då kastade den äreförgätne röfvaren hunden öfver bord, så att det stackars djuret drunknade.

Hundröfvaren stämdes till Stockholms Rådstufvurätt, och fordrade Gottlund i ersättning 2 000 Riksdaler för hunden jemte rättegångsomkostnader, och för att dessa skulle bli så dyra som möjligt, hade långt bort boende vittnen kallats till Stockholm. Den äreförgätne röfvaren blev fäld, men utgången af processen minnes jag nu ej, ehuru den på sin tid gjorde stor uppmärksamhet, endast att Löwenhielm erhöll 100 Riksdaler för inställelsen.

Även jag kände Gottlund och hans Sauko; under sina finnskogsresor vistades han några dagar på Sälboda, då jag hade tillfälle göra bekantskap med Saukos ovanligt uppöfvade konststycken.

Gottlund, född i Wasa 1796, är lektor i finska språket i Helsingfors och lefver kanhända ännu [1881].

- - -
 


Källa: Edgren, Wilhelm: Ditt och datt. Sid 29